Gå till innehåll
Stockholms Segelflygklubb
Stockholms Segelflygklubb

Publicerad: 2022-10-13

Senast uppdaterad: 2024-05-23

Författare: Daniel Sommerstein

Niclas uppe bland molnen

Fotograf: Niclas Schoppenhauer. Niclas uppe bland molnen

Om provlektioner

Vi älskar att flyga med nybörjare, och oavsett om du letar efter en present till någon annan eller om du vill testa själv, kan vi ordna flygningar åt dig. Paketen vi erbjuder beskrivs nedan och du är alltid välkommen att kontakta oss via e-post för att diskutera.

Är du nyfiken att prova på om segelflyg är något för dig? Då kan det vara en bra idé att ta en provlektion med lärare. Du kommer först att få en genomgång av segelflygplanet och en liten kort lektion i hur segelflygare gör för att hitta till uppåt-vindarna som lyfter flygplanet till högre höjd.

Eller har du någon i din närhet som är flygintresserad eller är det dags för möhippa eller sven-sexa? I så fall är ett värdebevis på en provlektion den perfekta presenten!

Segelflygplanet har dubbelkommando och väl uppe i luften kommer läraren att låta dig fatta spaken och pröva på att själv flyga flygplanet. Provlektionens längd är beroende av vädret men brukar vara ca 20-30 minuter.

Provlektion - 1950 kr

Du bokar en provlektion på en av våra skolningshelger. Förstagångsflygare flyger helst efter klockan 4, då luften är mindre turbulent och det är lättare att prova på att styra flygplanet. Ditt flygplan och din instruktör kommer att välkomna dig på bestämd tid.

Instruktören kommer först att ge en 15 minuters lektion på marken - hur rodren fungerar, instrumenten, säkerheten och besvara alla frågor du har. När du väl sitter bekvämt i ditt flygplan kommer ni att bogseras upp till c.a. 1000 meter av ett bogserflygplan. När du sagt hejdå till bogserflygplanet väntar en fantastisk vy som kommer få dig att tappa andan. Segelflygplanet flyger stabilt runt 100 km/h och det är lätt att kommunicera med instruktören. Instruktören kommer förklara hur en segelflygare planerar sin landning, det blir bara ett försök, och segelflygplanet rör sig sedan mot landningsområdet.
Efter landning kommer instruktören ha en liten debriefing och svara på frågor. Flygtiden blir c.a. 30 minuter.
Glöm inte att ta bilder!

Ungdomspris 1550 kr.

Beställning

Är du 17 år eller yngre vid köptillfället räknas du som ungdom.

Köpt provlektion är giltig 2 år från utfärdat datum.

Välj sidan "Beställ provlektion här" och ange namn, adress, telefonnummer och personnummer på den som skall ha Provlektionen. Ange även om du ligger inom viktintervallet 45-103kg, då fastbindningsremmarna är dimensionerade för detta intervall. Om Provlektionen ska skickas till annan person (ex. vis present), skriver du det i upplysningsfältet. Om du har några frågor kontakta oss på kansli@ssfk.se

För dig som redan köpt en provlektion

För att komma upp i luften kontaktar du flygfältet den dag du/ni vill flyga för att kontrollera förutsättningarna. Segelflygsäsongen pågår mellan mitten på april till mitten på oktober, se i vår kalender när den första, respektive sista flyghelgen äger rum. Ring omkring klockan 09.30 på morgonen. Då får du besked om väder och lärartillgänglighet.

Telefonnummer till fältet är 070-668 50 11. Om ingen svarar i denna telefon är fältet obemannat, sannolikt på grund av dåligt väder.

Glöm inte att ta med värdebeviset ut till flygfältet, det gäller som kvitto på betald provlektion! Det är även bra att ha på sig långbyxor, skor (ej sandaler) samt en lättare mössa som skyddar mot solen.

Om du inom ett år bestämmer dig för att fortsätta segelflyga och beställer ett utbildningspaket så får du pengarna tillbaka från din provlektion.