Gå till innehåll
Stockholms Segelflygklubb
Stockholms Segelflygklubb
Genomgång

Säkerheten först

På utbildningen får man lära sig de regler vi förutsätts hålla oss inom. Vi lär oss om flygplanets begränsningar i både teori och praktik och inte minst så får vi lära känna våra egna begränsningar. Man får lära sig att på säkert sätt manövrera flygplanet, men även lära sig hantera situationer när det inte gått exakt så som man hade tänkt sig. Vi lär inte ut hur man skall lyckas göra perfekt flugna manövrer, utan hur man skall göra dessa på ett säkert sett.

Alltid noga

Många tror att avancerad flygning, eller aerobatics som vi utövare kallar det, är farligt och endast är till för våghalsar och adrenalin-junkies. Det är så långt ifrån sanningen som det kan vara. Har man genomgått utbildning i avancerad flygning och ser till att hålla kunskapen vid liv genom kontinuerlig träning har man i stället verktyg för att klara ut situationer på ett bättre sätt. Vi har väl alla hört på radio och tv, eller läst i tidningen, om situationer där ”…flygplanet hamnade i ett okontrollerbart läge…”. Efter avslutat utbildning finns det inte längre några okontrollerbara lägen.

Är det då fullständigt säkert? Givetvis inte. Ignorerar man regler, flyger utanför sina egna gränser och förutsättningar och framför sitt flygplan på ett sätt man inte har utbildning för så kan det snabbt bli väldigt farligt. Detta är dock inte isolerat till flyg generellt eller avancerad flygning i synnerhet utan gäller i alla situationer här i livet oavsett om man befinner sig i luften, på marken eller under vatten.

Oavsett hur mycket eller hur lite avancerad flygning man avser utöva efter avslutad utbildning så har alla något att lära av kursen.

Thomas Rahm

Publicerad: 2023-03-30

Senast uppdaterad: 2023-06-24

Författare: Katarina Bruce